Espectaculars

Diari de Girona | 11 marzo 2014

Crítica sobre Las Cuatro Estaciones @ Auditori, Temporada Ibercámera, Girona

En l'entrevista que li vaig fer per aquest diari a propòsit d'aquest concert, Aarón Zapico prometia donar el 100% dalt de l'escenari i ho va acomplir amb una barreja de vehemència i subtilitat extraordinàries.
Els dos concerts "polonesos" de Telemann que havien de servir per completar el programa van ser molt més que un complement a Les Quatre Estacions. Zapico sobretot va treballar les dinàmiques i va fugir de tota afectació. Des del primer moment t'adones de la diferència amb altres formacions semblants. Forma Antiqva té entusiame i els seus membres s'escolten i participen de la festa. El clavecinista i director d'Astúries sap imprimir caràcter i tots els músics responen amatents al dictat d'unes indicacions precises que busquen exprimir tots els racons de la partitura.
Malgrat això tothom esperava retrovar de nou l'escolta de Les Quatre Estacions. La popularitat d'aquesta obra és tan inqüestionable com ho és també la virtut d'una escriptura musical imaginativa i lluminosa. Precisament de lluminositat ens va parlar Zapico i del respecte que els va fer rebre l'encàrrec de la discogràfica Winter & Winter de fer-ne un enregistrament. Una gravació més de l'obra? Doncs sí, i el director de la companyia Stefan Winter no s'equivocava perquè Forma Antiqva aporta una mirada diferent. No hi ha l'enfurismat esvalotament d'algunes formacions italianes. Benjamín Scherer, responent al concepte del mestre, adopta un paper diferent del que molts violinistes solistes ens han acostumat. No hi ha un primat del seu rol. Ni el volum ni l'expressió busquen el lluïment, sinó una conversa integradora. L'altre aspecte destacable és el baix continu. La guitarra i la tiorba afegeixen un color i un esclat sorprenents. Juntament amb l'orgue, el clave i els dos violoncels tenen un paper molt rellevant en la proposta. Molt destacable el treball energètic del primer violoncel a càrrec de Ruth Verona i la bellesa del so del contrabaix de Vega Montero. Feia temps que no veia un públic tan concentrat i és que aquesta formació crea expectació perquè no són gens previsibles. Un gran treball. XAVIER PASET

Otras críticas sobre el mismo concierto

Amb veu pròpia (Revista Musical Catalana) marzo 2014
IBERCAMERA GIRONA. Forma Antiqva. Benjamín Scherer, violí solista. Dir.: Aarón Zapico. Obres de G. P. Telemann: Concerto Polonois, en Sol major, TWV 43:G7; Concerto Polonois, en Si bemoll major, TWV 43:B3. A. Vivaldi: Simfonia en Do major, RV 111a; Les quatre estacions. AUDITORI DE GIRONA (SALA MONTSALVATGE). 9 DE MARÇ DE 2014. Per Xavier Paset Aarón Zapico és un dels directors espanyols especialitzat en música antiga més interessants. Ultrapassar el bon ofici i el rigor implícit en la seva tasca l’ha convertit en un mestre singular. La seva ha estat una lluita per crear una...

Premios

Premio Sello FestClásica (Asociación de Festivales Españoles de Música Clásica) a Forma Antiqva y su programa «Farándula castiza», 2021.
Premio GEMA (Asociación de Grupos Españoles de Música Antigua) a la «Mejor Dirección 2019» para Aarón Zapico.
Medalla de Oro del Foro Europeo Cum Laude, 2019.
Premio MIN de la Música Independiente - Mejor Álbum de Música Clásica 2019 para «Concerto Zapico Vol. 2».
NPR Music's Best Classical Albums Of 2018 para «Concerto Zapico Vol. 2».
Premio GEMA (Asociación de Grupos Españoles de Música Antigua) al «Mejor Grupo de Música Barroca y Clasicismo 2016».
Premio GEMA (Asociación de Grupos Españoles de Música Antigua) a la «Mejor Producción Discográfica 2016» por «Crudo Amor - Agostino Steffani».
Premio FestClásica (Asociación de Festivales Españoles de Música Clásica) a Forma Antiqva y su programa «Concerto Zapico», 2015.
Nominación International Classical Music Awards «Opera Zapico», 2014.
Nominación International Classical Music Awards «Concerto Zapico», 2012.
Premio AMAS de la Música en Asturias, 2012.
Premio Serondaya a la Innovación Cultural, 2012.
Nominación a los International Classical Music Awards por «Amore x Amore», 2011.
Premio «Asturiano del Mes» del periódico La Nueva España, 2011.
Premio al «Grupo del Año» de la Radio Televisión Pública de Asturias, 2010.

Contacto

Universo Zapico
Producción
produccion@universozapico.com

c/ Ramón y Cajal, 18 - 3º Izq.
33900 Langreo, Asturias (España)
universozapico.com


Patrocinadores

Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura


Aviso legal

Información y aviso legal